сила вибору

Вибір — це рішення, яке людина вбачає найкращим серед безлічі запропонованих варіацій. Вибір значною мірою визначається відсотком внутрішньої свободи особистості. Сила людей у глобальному світі складається з енергії розуму чоловіка та інтуїції жінки. Наші співрозмовники сьогодні — це чоловік і жінка. ІГОР ЛЕВИЦЬКИЙ, депутат Криворізької міської ради з 2010 р., та СВІТЛАНА СОВА, директор ТОВ «Юридична агенція «Рада Інвест», депутат Криворізької міської ради в 2006-2010 рр. Відомі в місті особистості як у професійному, так і в громадському середовищі, сьогодні вони поєднують зусилля з молодою партією «Сила Людей», обравши її альтернативою кольоровим, гучним, важким політбрендам гарячої вітчизняної осені…

 

— Безсумнівно, у рамках місцевих виборів-2015 у вас обох, вже досвідчених криворізьких політиків, було багато пропозицій від розкручених партійних брендів. Співпраця з ними однозначно полегшила би для вас прохід до міськради, зважаючи на ваш солідний особистий рейтинг, набутий раніше. Що стало вашим головним поштовхом для вибору молодої, ще майже невідомої в Кривому Розі партії «Сила Людей»?

Світлана Сова:
— Ця молода партія прагне змінювати на краще якість життя в моєму місті та моїй країні. Використати рейтинг великих, але вже заплямованих політичних проектів, — це справді найлегша можливість отримати мандат депутата. Але я особисто відповіла відмовою всім пропозиціям таких партій, адже не шукаю легких шляхів. Я хочу будувати, а не руйнувати і розкрадати. Хочу, щоб мені було не соромно дивитися в очі своїм дітям, близьким, друзям та всім, хто мене знає, хочу відповідати за свої дії. Тому, поєднавши зусилля в партії «Сила Людей» з багатьма представниками Об’єднання Відповідальних Громадян та з іншими професіоналами, волонтерами, патріотами нашого міста, ми зробимо усе, що можемо, а вийде так, як повинно бути.

Ігор Левицький:
— Насправді, є чимало політичних проектів, чиї ідеологічні погляди близькі до моїх. Але я дуже виважено і з чітким усвідомленням підходжу до цього питання. Щиро радію, що в Кривому Розі наразі є нова політсила. Це справжня молода команда, яка складається з людей із іншим менталітетом, заснованим не на традиційній чиновницькій ієрархії. Я хочу бути корисним для цієї спільноти, де ключові цінності — людина і держава.

 

— Раніше ви були депутатами міськради Кривого Рогу, а зараз партія «Сила Людей» веде туди людей, які не мають ґрунтовного досвіду місцевого самоврядування. Які підстави, на вашу думку, вони мають, щоб бути ефективними?

Ігор Левицький:
— Скажімо, у футболі вік спортсменів понад 30 років свідчить про досвідченість, але все одно потрібна «нова кров» для розвитку команди. Так і в усіх галузях. І саме зараз як ніколи нам потрібні не політичні «мішки-важковаговики», а люди з іншим мисленням, з новими поглядами на майбутнє. Потрібні нові порядні люди, не заплямовані своїм минулим, певними політичними амбіціями, що призводили виключно до пошуку власної вигоди. Я шукав однодумців, які піклуватимуться передусім про людину, про місто, про країну. Зараз для мене політична партія «Сила Людей», — це справді рушійна сила. Можу назвати ці нові прізвища — брати Морозови, Мокряков, Гончар, Неділько, Попович, Каріс — це ті люди Кривого Рогу, за якими майбутнє.

Світлана Сова:
— У мене немає сумніву, що ці люди і якісно впораються з процесами, і будуть на другому місці за кількістю обраних депутатів у міськраді. Виходячи з поточних обставин, навіть краще, щоб у кандидата в депутати був відсутній досвід роботи в структурах місцевого самоврядування. Кривий Ріг можна розглядати як велике підприємство, тож критично необхідні фахові менеджери, юристи, маркетологи, спеціалісти з комп’ютерних технологій тощо. Це моя мрія — працювати на створення умов для розвитку нового, здібного до аналітики, конструктивного покоління співробітників місцевого самоврядування.

 

— Світлана Сова та Ігор Левицький опинилися в спільному списку партії. Чи ви добре знаєте один одного?

Світлана Сова:
— Здається, наживо ми спілкувалися з Ігорем лише одного разу — на презентації в Кривому Розі книжки Соні Кошкіної «Майдан. Нерассказанная история». А до позитивних відгуків серед знайомих щодо діяльності та людських якостей Левицького я прислухалася давно. Фахових та відповідальних людей небагато, тому це колись мало статися — наша зустріч з Ігорем у спільній політсилі.

Ігор Левицький:
— Я постійно читаю Facebook Світлани і переконуюсь, що вона людина нової формації. Мені подобається її політична позиція, турбота про місто в першу чергу. Буду радий з нею співпрацювати.

 

— На чому ви плануєте зробити акцент, коли станете депутатами від «Сили Людей» у Криворізькій міській раді?

Світлана Сова:
— Відкритість до громадськості та поважне ставлення до кожного мешканця міста. Це зовсім нескладно, якщо не збираєшся красти.

Ігор Левицький:
— Передусім важливий акцент на безпосередній роботі міськради – відкритості та прозорості цієї діяльності. Жодній критиці не піддається те, як у нас наразі проводяться засідання міськради та робота комісій, — мало не вночі депутатам приходять питання порядку денного. Чи можливо протягом ночі якісно опрацювати понад 90 питань до ранкового засідання комісії? Порядок денний взагалі має бути відкритий – громадяни повинні бачити проекти рішень, які готує виконком для прийняття депутатами. Треба розуміти, що виконком — це виконавчий комітет міської ради, а пріоритетом міської ради є піклування про людей та місто. Мешканці Кривого Рогу мають бути впевнені в якості роботи міськради як сервісу для громадян, у створенні належних умов для освіти, культури, спорту тощо. Можливо, нам буде складно, бо від рішень одного, двох, трьох, п’яти депутатів небагато залежить, але ми шукаємо однодумців. Рівень депутата має підвищуватися, адже це представник народу, до нього мають дослухатися, він мусить виправдовувати довіру. Наше місто починається з нас — із уміння розмовляти одне з одним, із уміння чути інших, із ініціативних громад, із конструктивних пропозицій.

 

— За вашими прогнозами, чи має міська рада Кривого Рогу шанс змінитися по-справжньому? Чого ви очікуєте від нового депутатського корпусу?

Ігор Левицький:
— Я бачив роботу міськради зсередини, тому мені особисто дуже хочеться практичних змін. Міську раду останнього скликання недарма називали «закритим акціонерним товариством», де найважливіші питання вирішуються одним-п’ятьма людьми. Це ганебне явище в міськвиконкомі, яке розповсюджується майже на все життя в нашому місті. Я спостерігаю спортивну функціональність міста, простір освіти та культури — бачу, як іде пропаганда, як застосовується адмінресурс. Із цими явищами потрібно боротися, і маю надію, що ми здолаємо це. Саме тому я дуже сподіваюся на новий політичний проект, на силу переконань і принципів цих людей, аби вони тільки встигли себе зарекомендувати.

Світлана Сова:
— Я думаю, міська рада Кривого Рогу зміниться на 70%, а саме: представників старої влади залишиться до 30%, а 70% поділять між собою розумна, молода партія «Сила Людей» та інші партії, які позиціонують себе як демократичні. Кривому Рогу кричуще необхідні зміни в муніципальному управлінні, і ми готові брати на себе цю відповідальність.