«За що ми платимо кошти? За ізольовані стояки? За тепло, яким ми не користуємося? За під’їзди, які не опалюються?»
З такими запитаннями 15 січня до депутатів міськради звернулися власники автономок, які тепер змушені платити за опалення місць загального користування в багатоквартирних будинках.

Після виступу авторки петиції з президії сесійної зали полилося: закон має вищу силу, це постанова Кабінету Міністрів, питання можна вирішити лише на законодавчому рівні. При цьому, всупереч самим собі, петицію підтримали і пообіцяли знайти юридичний спосіб урегулювання проблеми.

Депутатка Наталя Шишка зазначила: «Дуже цікаво буде дізнатися через деякий час, як ця петиція буде реалізована в юридичному ключі. Ми підтримуємо автономщиків, які не змогли узаконити свої системи, тому що цих людей просто кинули, зокрема чиновники. Але ця ситуація зовсім про інше. Вона стосується абсолютно всіх власників індивідуальних систем. І за чинною нормативно-законодавчою базою ця петиція не може отримати безумовної підтримки. Але в той же час у місті є багато будинків із малою кількістю квартир, де на сьогодні залишилося по одній-дві квартири без автономок. І їхні сусіди сьогодні отримали додаткові суми по 400–500 грн щомісяця. Так от, краще не роздавати по тисячі, щоб люди заплатили в “чорну діру”, а допомогти отим власникам квартир, які не спромоглися поставити індивідуальні системи. Тоді вони відключаться від централізованого опалення всім будинком і зможуть на законних підставах не платити зайвих коштів. Це те, що реально можна зробити вже сьогодні або завтра, якщо не займатися роздачею бюджетних грошей, а створювати за ці гроші умови, які дадуть людям можливість не нести зайвих витрат».

Варто додати, що закон дозволяє відключення від централізованого опалення окремих квартир лише в тих будинках, де на сьогодні вже 50% квартир обладнано індивідуальними системами опалення.